dnes je 19.4.2024

Input:

48/2001 F.z., Státní dozor v pojišťovnictví (Výroční zpráva za rok 2000)

Státní dozor v pojišťovnictví
Výroční zpráva za rok 2000

Referent: Ing. Vojtěch Bidrman, tel. 5704 2534
Čj. 32/69 654/2001
Obsah:

1.
Úvodní slovo
2.
Úřad státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění
2.1
Stručný vývoj
2.2
Spolupráce s dozorovými orgány v ČR
2.3
Mezinárodní spolupráce
3.
Pojistný trh České republiky
4.
Legislativa
4.1
Vývoj do roku 2000
4.2
Současný stav
4.3
Dosavadní průběh harmonizace s legislativou ES
4.4
Dokončení harmonizace
5.
Metodika činnosti dozoru, vývoj a současný stav
5.1
7.1.2
Kontrola solventnosti
7.1.3
Kontrola mimořádně předkládaných výkazů dle rozhodnutí Úřadu
7.2
Kontrola „na místě”
7.3
Česká kancelář pojistitelů a pojištění odpovědnosti z provozu vozidla
7.4
Stížnosti a podněty
8.
Ostatní činnost
9.
Seznam použitých zkratek a zkrácených výrazů
10.
Seznam příloh
1. Úvodní slovo
Vážený čtenáři,
otevřel jste k letmému prolistování nebo k pečlivému studiu v pořadí první výroční zprávu o činnosti státního dozoru v pojišťovnictví za rok 2000, zprávu očekávanou odbornou i laickou veřejností, zprávu, jež svým obsahem jde poněkud nad rámec zákonných požadavků.
Významné je, že na výroční zprávě pracujeme na počátku třetího tisíciletí, které je současně i jubilejním desátým rokem soukromého pojišťovnictví v České republice. Považuji proto za vhodné doplnit předkládanou první výroční zprávu některými informacemi, jež charakterizují nejen dosažený stav v pojišťovnictví a dosavadní vývoj pojistného trhu, ale i postupné vytváření Úřadu státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění a umožňují nahlédnout do zákulisí jeho práce.
Státní dozor v pojišťovnictví byl od roku 1993 konstituován na Ministerstvu financí jako odbor, jehož činnost byla od roku 1994 rozšířena o státní dozor nad penzijními fondy. Od 1. září 2000, po výrazném personálním posílení, působí pod názvem Úřad státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění.
Předkládaná výroční zpráva, která je zároveň zveřejněna ve Finančním zpravodaji MF, je zprávou státního dozoru v pojišťovnictví. Obdobná zpráva bude následně zpracována i za státní dozor v penzijním připojištění.
Zejména odborná veřejnost si již zvykla, že Česká asociace pojišťoven vydává každým rokem svou výroční zprávu. Jde o významný materiál, který byl až dosud jedinou existující komplexní informací o pojišťovnictví. Od tohoto roku tedy dostane veřejnost k dispozici vedle výroční zprávy České asociace pojišťoven také výroční zprávu státního dozoru v pojišťovnictví. Zprávy nejsou z věcného hlediska duplicitní. Liší se obsahově i způsobem zpracování, protože posuzují pojišťovnictví z pohledu pojistného trhu a z pohledu státního dozoru.
Úřad státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění je od roku 2001 řádným členem Mezinárodní asociace pojišťovacích dozorů. Tato skutečnost, jakož i bohaté mezinárodní kontakty
Nahrávám...