dnes je 16.4.2024

Input:

č. 3761/2018 Sb. NSS, Veřejné zdravotní pojištění: výběrové řízení k zajišťování poskytování hrazených služeb zdravotními pojišťovnami

č. 3761/2018 Sb. NSS
Veřejné zdravotní pojištění: výběrové řízení k zajišťování poskytování hrazených služeb zdravotními pojišťovnami
k zákonu č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákonů č. 320/2002 Sb., č. 261/2007 Sb., č. 369/2011 Sb. a č. 200/2015 Sb.
I. Výběrové řízení, které má sloužit k zajišťování poskytování hrazených služeb zdravotními pojišťovnami, je dvoustupňové a v obou svých fázích není řízením podle správního řádu, ale je zvláštním postupem podle zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění.
II. Uchazeč se nemůže domáhat přezkoumání rozhodnutí o výsledku výběrového řízení, které má sloužit k zajišťování poskytování hrazených služeb zdravotními pojišťovnami, neboť tento úkon není rozhodnutím v oblasti veřejné správy.
(Podle usnesení Městského soudu v Praze ze dne 13. 3. 2018, čj. 14 Ad 5/2018-17)
Věc: MUDr. Darina Z. proti Magistrátu hlavního města Prahy o uzavření smlouvy se zdravotními pojišťovnami.

Žalobkyně podala u Městského soudu v Praze žalobu proti rozhodnutí žalovaného o výsledku výběrového řízení na uzavření smlouvy se zdravotními pojišťovnami o poskytování a úhradě hrazených služeb v oboru dermatovenerologie ze dne 1. 11. 2017 a současně navrhla, aby soud žalobě proti tomuto rozhodnutí o výsledku výběrového řízení přiznal odkladný účinek.
Žalobkyně měla za to, že v daném případě došlo ke zkrácení jejích subjektivních práv, neboť žalovaný neumožnil hodnotící komisi hodnotit splnění zákonných kritérií, která jsou uvedena v § 51 zákona o veřejném zdravotním pojištění ohledně její osoby.
Městský soud v Praze žalobu odmítl.
Z odůvodnění:
Městský soud se v prvé řadě zabýval otázkou, zda žalobou napadený úkon, tj. napadené rozhodnutí o výsledku výběrového řízení, podléhá soudnímu přezkumu v rámci správního soudnictví podle příslušných ustanovení soudního řádu správního a po posouzení věci dospěl k závěru, že tomu tak není.
Výběrové řízení, které má sloužit k zajišťování poskytování hrazených služeb zdravotními pojišťovnami, je v zákoně o veřejném zdravotním pojištění upraveno v části deváté. Podle § 47 odst. 1 pro daný typ zdravotní služby, tj. poskytování ošetření v oblasti dermatovenerologie, je vyhlašovatelem výběrového řízení Magistrát hlavního města Prahy. Zákon v § 47 odst. 2 stanoví obsah vyhlášení výběrového řízení. Dále zákon obsahuje právní úpravu zřízení a činnosti komise, která posuzuje jednotlivé nabídky. V § 51 je stanoveno, k jakým okolnostem členové komise při posuzování přihlášek zejména přihlížejí. Způsob hlasování členů komise je upraven v § 49 odst. 2. Podle § 52 odst. 2 „[z]dravotní pojišťovna přihlíží k výsledkům výběrového řízení při uzavírání smluv o poskytování a úhradě hrazených služeb. Výsledek výběrového řízení nezakládá právo na uzavření smlouvy se zdravotní
Nahrávám...
Nahrávám...